Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Politikk > Stortingsval 2017 > Forsøk med stemmegivning via Internett (e-valg)

Forsøk med stemmegivning via Internett (e-valg)

Stem via Internett ved å gå inn på:  evalg.stat.no

I 2011 blir det for første gang i Norge gjennomført forsøk med stemmegivning via Internett ved kommunestyre- og fylkestingsvalget.  Velgere i Bodø, Bremanger, Hammerfest, Mandal, Radøy, Re, Sandnes, Tynset, Vefsn eller Ålesund, kan forhåndsstemme via Internett.

Hvem kan stemme via Internett?

Alle som har stemmerett i en av forsøkskommunene, kan stemme via Internett. Dette gjelder også for 16- og 17-åringene i kommunene Hammerfest, Mandal, Re og Ålesund.

Når kan du stemme via Internett?

Fra 10. august kl. 09.00 til og med fredag 9. september 2011 kl. 23.59.

Det er ikke mulig å stemme via Internett på valgdagen. Da kan du bare stemme med papirstemmeseddel i valglokalet.

Må du stemme via Internett?

Nei, du bestemmer selv om du vil stemme via Internett eller med papirstemmeseddel i valglokalet.

Hva trenger du for å stemme via Internett?

  1. En datamaskin som er koblet til Internett
  2. En mobiltelefon
  3. Å være bruker av MinID og ha registrert ditt mobiltelefonnummer der

Hvis du ikke har brukt MinID tidligere, du registrere deg før du kan stemme via Internett. Mobiltelefonnummeret ditt må være registrert i MinID. Gå til www.minid.difi.no for å registrere deg som ny bruker eller oppdatere nummeret til din mobiltelefon.

Hvordan stemmer du via Internett?

Hvordan stemmer du via Internett?

     
   
1. Gå inn på evalg.stat.no 2. Gi din stemme 3. Kontroller at returkoden du får er den samme som på valgkortet

For at du skal vite at stemmen din er kommet fram og registrert riktig, vil du motta en returkode på tekstmelding (SMS) etter at du har stemt. Denne returkoden kan sammenlignes med koder på valgkortet som du har fått tilsendt i posten. Hvis returkoden ikke er i samsvar med koden på valgkortet ditt, er det viktig at du straks varsler brukerstøtte på telefon 800 38 254. 

Kan du stemme flere ganger?

Med papirstemmeseddel i valglokalet kan du stemme bare én gang. En stemme avgitt i valglokalet vil annullere internettstemmer og vil alltid være den tellende. På Internett kan du stemme så mange ganger du vil. Dersom du kun stemmer via Internett, er det den siste stemmen som blir gjeldende.

Er det trygt å stemme via Internett?

Kommunal- og regionaldepartementet benytter de best tilgjengelige sikkerhetsløsningene for å sikre at din stemme blir registrert og talt riktig. Husk at du alltid skal få returkode på SMS. Denne bør du kontrollere mot kodene på valgkortet ditt, for å forsikre deg om at stemmen din har kommet fram riktig.

To generelle sikkerhetstips på Internett er:

  • Skriv alltid inn nettadressen til viktige nettsteder selv – ikke følg lenker fra  e-post, Facebook eller liknende.
  • Logg deg alltid av nettjenesten når du er ferdig.

Viktig!

Ved valg skal alle få stemme på det partiet eller den gruppen de selv ønsker. Pass derfor på at du er alene når du stemmer via Internett, og at ingen andre ser hva du stemmer på. Husk at du når som helst kan stemme på nytt, både i forhåndsstemmeperioden og på valgdagen.  På valgdagen må du gå i et valglokale og stemme der.