Sykkylven VGS > Framsida > Elevar > Eksamen > Installasjon av Presens

Presens er obligatorisk ved eksamen i Møre og Romsdal fylke

- dette må du som eksamenskandidat gjere:

For å bruke din private PC på eksamen må du ha installert Presens.

Presens er eit program som overvåker om at du er på rett nettverk.

Personvern blir strengt følgt opp. Ein presentasjon av Presens finn du HER

Programmet (preSens klient/server):

• Leser og skriver kun til egne filer/mapper.
  • Kommuniserer med operativsystemet, men kun for å hente informasjon om nettverkstilkoblinger og for å opprettholde egen funksjonalitet.
  • Leser/overvåker kun datatrafikk som programmet selv har initialisert.
  • Lagrer kun data som knytter brukeren mot maskinens egen/egne IP-adresse(r). Dette inkluderer IP-adresse(r) som klientprogrammet rapporterer, og/eller resultat av sammenligninger serveren gjør mellom rapportert data og nettverksinformasjon som hentes fra nettverkets infrastruktur.
  • Detaljert data lagres kun ut dagen, men et sammendrag blir lagret frem til eksame/prøven er rettet og karakteren er satt, men aldri mer enn 30 dager

FAQ (Klient):

DNS

Sjekk at DNS er riktig satt på maskinen. Det kan ofte være at DNS er satt manuelt f.eks. for å omgå regionssperrer for video tjenester osv.

Mac OSX

Hvis man starter preSens fra DMG mappen, får man beskjed om at det er problemer med skriverettigheter. Løsningen er å kopiere preSens programmet til Programmer mappen, løse ut DMG mappen og så starte preSens fra Programmer mappen.

Bluetooth

Nettverk over bluetooth blir detektert som det skal, men mus, tastatur osv. kan også bli detektert som nettverk enheter.

Det er veldig sjeldent at elever bruker andre Bluetooth enheter en mus. Løsningen til nå har vært å låne ut kablet mus til de som trenger det.

For mange nettverk OSX

Symptomer: preSens logger "for mange nettverk", og noen ganger ikke mulig å åpne nettverk panelet i systeminstillinger.

Kan komme av eller være rester etter VPN klienter og lignende, eller feil etter oppdatering av OSX.

Man kan prøve å starte i sikker modus (Power, oppstart lyd, shift-down, apple logo, shift-up), og så kjøre omstart en gang til.

Åpne terminal: ifconfig for få se alle interfaces. "bridge0" er ofte synderen.

For å slette interface, prøv sudo ifconfig bridge0 destroy

Feilmeldinger i Windows

Hvis filer mangler, er skadet eller flere versjoner er installert på samme maskin kan man få diverse feilmeldinger når man starter programmet.

Ofte er Antivirus det programmer som er synderne i dette tilfellet, siden de kan slette filer de ikke kjenner signaturen på eller rote med fil-rettigheter under oppdatering.

Løsning er å først prøve å avinstallere alle versjoner av preSens som er installert, slette mappen C:/Users/BRUKER/AppData/Local/preSens. Til slutt installer preSens på nytt.

Antivirus

Klienten er testet mot følgende antivirus programmer på Windows.

Avast Free   OK
AVG Free   OK